Skrivtips:

- Var nyfiken
- Läs mycket
- Bli en samlare

- Var redo
- Skapa rutiner
- Skriv om

- Gå skrivarkurs
- Skriv på nätet

 

Skrivövningar:

1. Gå en sväng
2. Plocksagan
3. Ögonblicksbilden
4. Utforska känslor
5. Möten

  
   


Busstanke:"Här har min kropp suttit många gånger.
Men själv har jag nog aldrig varit här!"

   
         
 


Ge dig hän!

Var nyfiken

Jag har funderat en lång stund på vilket mitt bästa skrivtips är. Äntligen har jag kommit på det. Mitt tips handlar inte om hur du bäst bygger upp historier, eller målar tjusiga formuleringar med ord. Nej, mitt bästa skrivtips lyder: Var nyfiken!

Nyfikenheten världens bästa drivkraft. Den får dig att våga testa gränserna. Du vill veta mer och får både lust och energi till att forska vidare. Använd nyfikenheten. Var aktiv. Öva dig i att skriva. Luska ut hur andra gör. Läs vad andra skriver. Ge dig hän. Detta är mitt bästa tips. Var nyfiken!

   
     
   
 


Läs det du själv
tycker är intressant.

Läs och inspireras

Läs allt du orkar. Läs mycket. Frossa i ord, meningar och medryckande berättelser. Blanda upp ditt läsande. Läs serier, romaner, deckare, dagstidningar, webbsidor, allt innehåller ju text. Alltid lär man sig någonting nytt.

Läs allt du kommer över. Glöm panik och prestationsångest. Låt dig inte stressas av kravet på att bara läsa "fin litteratur". Visst är det bra att ha läst någon av de stora klassikerna. Men Du är läsaren. Du har rätten och friheten att läsa precis vad och hur du vill.

   
     
   
 

Samla på allt du ser och upplever.

Bli en samlare

Håll dig vaken! Samla alla dina intryck och tankar i en egen tankebok. Samla också på drömmar, dagdrömmar och nattdrömmar. Samla på historier du hör på stan. Skriv ner allt! Detta material kan vara bra att ha inför nya texter.

Själv älskar jag att samla. Jag samlar på alltfrån busstankar, (liksom i teckningen ovan), till historier, idéer, bilder och lösrykta meningar jag tjyvlyssnat mig till. Vissa saker kommer till direkt användning i mina texter. Andra insamlade tankar och upplevelser vill ligga och mogna en tid innan jag kan använda mig av dem.

   
     
   
 

Var alltid redo
med papper och penna.

Var redo

Som samlare är jag alltid redo. Jag har alltid papper och penna med mig. Går jag ut i skogen ser jag till att mitt lilla skrivhäfte följer med. Är jag på stan, sitter på ett fik, eller åker kollektivt känns det tomt utan papper och penna.

Framför allt är det bra att ha någonting att skriva på bredvid sängen. På något lustigt vis brukar de godaste idéerna våga sig fram först strax innan vi somnar.

   
     
   
 


Håll igång skrivandet
med klockans hjälp.

Skapa rutiner som är bra mot skrivtorka

Visst är det underbart att skriva. Särskilt när man har inspiration. Tyvärr går det inte alltid lika lätt. Har du en bra rutin för ditt skrivande är det enklare att kämpa dig vidare, trots att du drabbats av skrivtorka.

Mitt tips är: Sätt upp en överkomlig regel för ditt skrivande. Exempelvis: Att hädanefter skriva minst en sida i din anteckningsbok om dagen.

Överdriv inte. Det är bättre att börja med att en regel om att skriva minst tre minuter om dagen och trappa upp därifrån än oöverkomliga "tre timmar eller mer".

Detta arbetssätt har räddat mig många gånger i mitt skrivande. När jag skrev min Magisteruppsats i IT-design på IT-Universitetet i Göteborg hade jag god hjälp av detta tips. Genom att sätta en minigräns för hur mycket jag skulle jobba med uppsatsen varje dag kunde jag skriva mig igenom även de segaste avsnitten.

 

   
     
   
 

Skriv om

Våga skriva om. Själv jobbar jag med samma text i flera olika omgångar. Skriver om och om igen. Visst låter det tråkigt, och tålamodsprövande. Men det är så de allra flesta författare arbetar. Många texter behöver tid på sig för att mogna.

Våga ändra ordentligt i din text om så behövs. Ta bort avsnitt som inte tillför någonting för helhetsupplevelsen. Även om du är nöjd med innehåll eller formuleringar gäller det att kunna kapa i texten. "Kill your darlings" heter det. Svårt och smärtsamt kan det vara men gör ofta god nytta.

   
     
   
 

Pröva att skriva
tillsammans med andra.

Gå på skrivarkurs och hitta din röst

Det finns många tankar om detta med skrivarkurser. Kritiker säger att om alla ska gå på skrivarkurs så kommer alla författare till slut att skriva likadant.

Själv är jag av en annan uppfattning. Har du någon gång ens tänkt tanken att det skulle vara roligt att gå på skrivarkurs, så tycker jag att du gör slag i saken så snart som möjligt! Det är en kick och ett underbart sätt att komma igång med sitt skrivande, att hitta sin skrivarröst tillsammans med andra.

På mina skrivarkurser har jag verkligen lärt mig att hitta min egna unika författarröst. Jag har fått allt bättre självförtroende i mitt skrivande, och vågar ta ut svängarna mer. Detta borde fler få vara med om.

   
     
   
 

Trivsamma skrivlänkar:
www.skrivarklubben.se
www.poeter.se
http://come.to/olas.utpost
www.argus.nu
www.sockerdricka.nu
www.salka.se

Skriv på nätet

Internet är formidabel plats för oss som gillar att skriva. Här finns massvis med material att läsa och ta del av. Tips och trix. Författare, poeter och skrivarsidor.

Här bredvid finns några skrivarlänkar. Har du fler bra länktips till skrivarsidor? Maila mig. Eller tipsa i gästboken!
 
     
   
    Skrivövning 1:

Gå en sväng

Res dig från stolen, ta på dig skor och ytterkläder. Var tyst. Prata inte med någon. Gå ut genom ytterdörren och runt huset eller gå ett varv runt en bil, ett träd, eller bara över gräsmattan. Låt det ta fem minuter högst. Ta dig raskt in igen. Fortsätt vara tyst. Sätt dig vid skrivbordet/datorn och Skriv! Tänk inte, skriv bara ner allt du nu har i huvudet.

Eftertanke:
Detta är en bra övning som visar på att till och med en enkel språngmarch runt huset kan generera text. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det är märkligt hur mycket sinnena kan ta in, och hur många tankar man hinner tänka på bara ett par minuter. Häftigt tycker jag.

 

   
     
   
    Skrivövning 2:

Plocksagan

Sno hejvilt från alla sagor du kan komma på och skriv en egen. Håll dig gärna på ett A4-ark om du använder dator, två om du skriver för hand. Blanda saga och verklighet som du vill. Har du lust så skriver du om personer du känner. Ge dem rollerna som prins, prinsessa, elaka häxan eller hemska draken. Framför allt: Släpp loss, ha kul!

Eftertanke:
Sagor är bra, för de är tydliga och vi vet redan vilka de vanligaste ingredienserna är: huvudperson, ett huvudproblem, en ond person som vill sätta käppar i hjulet och så vidare. Kul övning.

 

   
     
   
   

Skrivövning 3:

Ögonblicksbilden

Klipp ut en bild från exempelvis dagspressen. Läs inte bildtexterna eller annan tillhörande text. Koncentrera dig bara på bilden och vad den förmedlar. Skriv sedan, utifrån vad du ser, en kort liten historia. Glöm inte att beskriva vad som hände före bilden togs och vad som hände sedan?

Eftertanke:
I bilder finns det mängder av information och inspiration. Det är spännande att se hur mycket man kan få ut ur en liten ynka bild egentligen.

 

   
     
   
    Skrivövning 4:

Utforska känslor

Skriv om en person som i en viss situation hyser två olika känslor på en och samma gång. Det kan vara glädje och sorg, lättnad och ilska, rädsla och en outhärdlig lust att fnissa, eller någonting annat. Gör en djupdykning i dessa känslotillstånd och beskriv hur personen agerar i förhållande till andra människor och vad han eller hon upplever med sina fem sinnen.

Pröva också att skriva om ett känsloskifte. Om en person som går från en känsla till en annan. Från exempelvis ilska till förvåning. Var noga med att verkligen visa hur personen känner sig genom att beskriva vad han eller hon gör.

Eftertanke:
I verkliga livet är känslor flyktiga, grumliga saker som aldrig verkar vara så enkla och renodlade som de är på film. Att beskriva karaktärer i en text med flera känslor samtidigt ger extra spänning åt berättelsen.

 

   
     
   
    Skrivövning 5:

Möten

Tänk ut ett omaka par som träffas på en annorlunda plats.
Gör sedan två texter. I den första skriver du om mötet från den ena personens synvinkel och i den andra texten beskriver du händelseförloppet ur den andra personens perspektiv.

Vill du kan du pröva att skriva ner ett minne där du själv träffat en person. Det kan handla om någon du känner eller någon okänd du träffat flyktigt på stan, eller var det nu kan vara. Gör likadant som i övningen ovan, skriv först hur du upplevde mötet. Försök sedan leva dig in i den andra personens tankevärld.

Glöm inte att skriva i jag-form i båda texterna.

Eftertanke:
Det är intressant att trots att två personer befinner sig på samma plats samtidigt, så är det inte alls troligt att de upplever situationen på exakt samma sätt. Vi har alla våra egna personligheter, våra känslor, minnen och sätt att reagera på. Kul att läsa och att skriva om, tycker jag.

   
     
   
     


PSSST...
Tipsen på denna sida är inspirerade utifrån mitt egna skrivande. Välkommen till gästboken med ytterligare tips, råd och synpunkter.

Anki Skrutts Formidabla Värld
© Anki Carlsson 2004-2006